mandag 23. januar 2012

Friterte klippfiskboller

Denne oppskriften fant jeg i "Bagateller for livsnytere" av Eivind Hellstrøm som er en kokebok som kan anbefales. Den inneholder mange lekre og relativt enkle retter.
Jeg har kikket på denne retten en del ganger uten å teste den rett og slett fordi jeg er litt redd for friteringen. Jeg har ikke frityrgryte, og har som mange andre blitt prentet inn at det kan ta fyr om man ikke er svært forsiktig.
Jeg må medgi at jeg var noe nervøs, men det gikk strålende. Jeg brukte en helt vanlig kjele og et vanlig digitalt steketermometer. Det ble litt arbeid med å ta kjelen av og på varmen, men ikke verre enn at resultatet veide opp for alle anstrengelser!Du trenger:
Tempuradeig:
90 gram mel
60 gram maisenna
1 egg
3/4 dl fløte
1,5 dl vann
3 ts bakepulver

2-3 ss maisenna

Brandade på lettsaltet torsk:
1 kg lettsaltet torsk
2-3 hvitløksfedd
1,5 dl olivenolje
1 liten bunt persille
1 knivspiss kajennepepper
1 ss trøffelolje
1 liter melk

1 liter druekjerneolje eller annen olje som passer til frityr

Først lager du tempuradeigen ved å blande alle ingridiensene. Skrell hvitløk og kutt opp i skiver (jeg liker å ha hvitløken i skiver her, da kjenner du den bedre når du spiser). Fjern eventuelt skinn og ben av filetene, og ha oppstykket fisk, melk og hvitløk i en kjele og la det trekke i 10 minutter.

Ta den kokte hvitløken og fisken opp av melken og over i en bolle. Bruk grinden og kjør på svak styrke. Spe inn varm olivenolje etter hvert som denne absorberes. Smak til blandingen med trøffelolje, kajennepepper, salt, hvit pepper og hakket persille. Massen skal  ha konsistens som tjukk krem. Kjør til den er kald.

Varm sakte opp olje i en kjele til denne holder ca 170 grader (den skal visstnok ikke være mer så pass på). Form massen til små boller med en skje eller hendene. Vend bollene i lett i maisenna, deretter i tempuradeigen med en gaffel. Stek dem så i oljen til de er lett gylne. Fisk opp og la renne av på kjøkkenpapir. Dryss litt maldonsalt over. Det er lurt å drysse saltet over med en gang, da sitter det bedre.

Serveres sammen med en Caipirinha når gjestene ankommer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.