søndag 5. februar 2012

Oksehaleterrin med mandelpotetmos og rotgrønnsaker

Jeg så oksehaler i frysedisken forrige dagen og ble da inspirert til å prøve meg på en oppskrift jeg hadde sett i "Spania. En matsafari"av Jarle Roheim Håkonsen og Jon Berg. Jeg fulgte ikke oppskriften deres til punkt å prikke, og vil med all beskjedenhet påstå at min versjon ble veldig god. Jeg laget denne retten til fire personer, men da fikk jeg ca 400 gram kjøtt til overs i tillegg til ca 1 liter deilig kraft. Dette fant selvsagt veien til fryseren.Du trenger:
2 kg oksehaler i skiver
1/2 gulrot
1/2 løk
100 gram sellerirot i terninger
4 modne tomater
4 fedd hvitløk
10 hele svarte pepper
1 kvist rosmarin
1 kvist timian
5dl rødvin
oksekraft

Kraftkokte grønnsaker:
3 gulrøtter
1 sellerirot
1 kålrabi

Mandelpotetmos:
500 gram skrelte poteter
150 gram smør
1dl fløte
1dl melk
litt revet muskat
salt og pepper
eventuelt gressløk

Oksehalene brunes og legges over i en ildfast form sammen med grønnsakene. Hell over rødvin og kraft slik at det dekker. Ha i urter og la formen stå i ovnen på 100 grader i 8-10 timer til kjøttet løsner fra bena. Mens kjøttet er relativt varmt plukker du kjøttet av bena og renser det for fett og andre urenheter. Legg kjøttet tilbake i en kjele sammen med 2 øser av stekekraften samt en øse med rødvin. La dette koke til det er nesten tørt og smak til med salt og pepper. Ta så kjøttet over i ønsket form. Jeg brukte creme brule former. Pakk kjøttet skikkelig, dekk med plastfolie og la stå i kjøleskapet 2-3 timer til det har satt seg skikkelig. Før servering stekes stykkene 2-3 minutter på hver side i smør til de er gjennomvarme.

Grønnsakene kuttes i små biter og kokes møre i kraften. Når dette er gjort kan du sile kraften tilbake i kjelen.
Stekekraften siles over i en kjele og reduseres til ca halvparten. Ved servering kan du piske inn litt smør for å få opp glansen. Smak til.

Mandelpotetpureen lages ved at potetene kokes til de er møre, bruk så en potetmoser e.l. for å mose dem. Smak til med resten av ingrediensene og server straks.

Anrettes til hver enkelt og serveres med en kraftig rødvin.

2 kommentarer:

  1. Ser veldig bra ut. Oksehaler er undervurdert som råvare!

    SvarSlett
  2. Enig, og kraften ble veldig god. Frister til gjentagelse

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.