søndag 25. mars 2012

Biff burgund


Biff burgund (Boeuf Bourguignon) er en klassisk rett som jeg fikk øynene opp for da jeg så filmen Julie & Julia. Selve forberedelsene tar litt tid på denne, men deretter kan du sette den for seg selv og resultatet du får utrolig bra! Denne oppskriften er hentet fra Julia Child, og det finnes sikkert andre gode varianter også.Denne oppskriften er for seks personer, frys ned det du ikke bruker så kan du ta det med som enkel supermat på hytta.

For seks personer:


170 gram bacon
1300 gram grytekjøtt kuttet i terninger på 3 x 3 cm.
1 gulrot i skiver
1 løk i skiver
salt
pepper
30 gram hvetemel
6 dl fyldig rødvin
4-5 dl oksekraft eller buljong
1 ss tomatpure
2 fedd hvitløk knust
0,5 ts tørket timian
1 knust laurbærblad
18-24 små løk brunet i kraft
250 gram champignon brunet i smør
1 bunt bladpersille

Fjern eventuell svor og kutt baconet i terninger. Stekes sprøtt, og legges på kjøkkenpapir slik at fettet renner av. Ta vare på fettet fra pannen.

Sett på ovnen på 230 grader.

Tørk kjøttet, det blir ikke skikkelig brunt om det er fuktig. Stek noen biter av gangen lett i oljen/fettet som er igjen etter baconstekingen til det er brunt på alle sider.
Brun gulrot og løk i samme pannen.

Ta så kjøttet og baconet i en stor kasserolle og krydre med salt og pepper.Tilsett hvetemel og bland med kjøttet slik at alt kjøttet er dekket med hvetemel. Sett så kasserollen uten lokk midt i stekeovnen i ca 4 minutter. Snu litt på kjøttet, og sett tilbake i ovnen 4 minutter til. (Da brunes hvetemelet og kjøttet får en fin skorpe). Ta ut kasserollen og reduser varmen til 160 grader.

Rør inn vin og nok kraft til at kjøttet akkurat dekkes. Tilsett tomatpure, hvitløk og urter. Sett så på lokket, og sett kasserollen på laveste hakk i ovnen. Reguler varmen slik at den putrer lett i 3-4 timer. Kjøttet er ferdig når du stikker en gaffel lett gjennom.

Mens kjøttet koker kan du forberede småløken og soppen.

Når kjøttet er mørt, heller du innholdet i en sil over en kjele. Vask kasserollen, og ta kjøtt og baconblandingen tilbake i kasserollen sammen med småløk og sopp.

Skum av fett fra sausen. La sausen småkoke i noen minutter mens du skummer av fett. Du burde ha ca 5dl saus tjukk nok til å dekke baksiden på en spiseskje. Er den for tynn kan du koke den inn. Smak til.
Hell sausen over kjøttblandingen. Sett på lokket og la det småkoke noen minutter.

Server gjerne i en gryte med finhakket bladpersille på toppen. Serveres best med potetmos og kanskje litt grønnsaker.

Eller som i vårt tilfelle, oppvarmet på gassbluss servert med en spiseskje rømme og brød med smør. (og ikke minst et glass rødt)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.