torsdag 17. mai 2012

Grillet ytrefilet av kalv med potetgranater og salat

 På 17. mai er det grillmat som gjelder og det bør være enkelt og godt. Det passer kanskje ikke med potetgranat på denne dagen, men smaken veier opp for eventuelt negative assosiasjoner. Det meste kan her klargjøres før gjestene kommer, og da har du bedre tid til å drikke bobler og sosialisere.


Du trenger til 8 personer:


12 store poteter
8 skiver salami finkuttet
Osterester
Fetaost
Rød og/eller grønn pesto


2 kg ytrefilet av kalv
Cajun grillkrydder
Chiliflak
Pepper
Salt
Olje til steking


Isbergsalat
Ruccola
Perletomat eller annen liten smakfull tomat
Slangeagurk
Rød paprika
Gresskarkjerner
Fetasost pluss litt olje fra glasset
Oliven
Mais
Salt 
Pepper 

 Potetgranatene lages ved at du bruker eplekjernefjerner og lager et hull tvers gjennom poteten. Ta vare på potetstavene og bruk disse som plugger på enden. Sett på en plugg i ene enden, og fyll poteten med salami, ost, pesto eller andre godsaker du har liggende. Surr til slutt en skive eller to med bacon rundt, og stek i ovnen på 200 grader til de er ferdige, ca 90 minutter. Skru gjerne opp til 250 grader siste halvtimen slik at de får litt farge. Skjær potetene i to på langs, og server med litt rømme eller yougurt.


Ytrefileten skjæres fri for sener og store fettklumper. Tørk av kjøttet med et kjøkkenpapir. Krydre med cajunkrydder, chiliflak, pepper og salt og smør inn med solsikkeolje før du legger den på en varm grill. Du kan bruke akkurat hva slags krydder du vil, men jeg er veldig glad i denne kombinasjonen på grill.
Stek kjøttet noen minutter før du snur det ca 45 grader på grillen slik at du får et fint mønster. Snut kjøttet etter et par minutter, og gjenta på andre siden. Legg så kjøttet et sted i grillen hvor det får bare indirekte varme, sett i steketermometer og la den stå på lav/medium varme til den har en kjernetemperatur på 50 grader. Ta kjøttet av og la det hvile 10-15 minutter mens du gjør klar salaten eller tar et glass.

Kutt ingrediensene til salaten i biter, og bland sammen. Grunnen til mangelen av mengder, er at her må du bruke egen smak.


Eventuell stekesaft som kommer fra kjøttet mens det hviler kan brukes som saus på kjøttet.
2 kommentarer:

  1. Dette så veldig godt ut!!
    Det må prøves.
    mvh Hildegunn

    SvarSlett
  2. Veldig godt kjøtt, men jeg var spesielt fornøyd med potetgranatene :-)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.