tirsdag 18. desember 2012

Julegavetips til den matglade for den som er sent uteHvert eneste år sitter millioner av mennesker i verdens rikeste land og klør seg i hodet over hva de skal finne på å kjøpe til den som har alt. Dersom du har en mor, bror, far, sønn, fetter, bestemor, bestefar, venn (du skjønner poenget) som er over snittet glad i å lage mat er saken mye enklere. Det finnes uante mengder med gode gaver som passer til den som er interessert i å lage og nyte mat.

Det er noe basisutstyr en hver hobbykokk må  ha på kjøkkenet. Dersom du har en som akkurat har flyttet hjemmefra, eller av annen grunn har lite utstyr finnes det uante muligheter. 

Står du fortsatt fast vil jeg anbefale at du kjøper noe spiselig eller småting til kjøkkenet. Du kan finne spennende saker på Mathallen, det lokale Bondens marked, velassorterte matbutikker eller til og med på en helt vanlig lavprisbutikk. En god spekepølse, vin, Champagne, olivenolje, oliven, konfekt, lakrispulver, mørk sjokolade, dusjhetter (perfekte til å dekke til bakebollen eller andre ting med), russiske erter, syltetøy, og masse mer. Du kan jo lage en kurv av det.Steketermometer
Helst et digitalt. Det er mye mer presist, og kan også stilles inn med en alarm når kjøttet har riktig temperatur. Her har jeg en standard versjon med litt lang ledning fra Clas Ohlson. Det kan være grei å investere i en trådløs versjon.

Kjøkkenvekt
Uvurderlig redskap. En digital kjøkkenvekt er utrolig hendig. Ikke minst når man setter hele melkrukka på vekta, og tar ut mel til deigen. Da kan man lese av (riktignok med minus foran) hvor mye mel eller andre ting man trenger. Veldig greit når man skal lage en oppskrift. Her trenger du egentlig ikke noe fancy, du kommer langt med et par hundrelapper.

Kokkekniv
Dette er det viktigste verktøyet på kjøkkenet. Når jeg skal lage mat i andres kjøkken, er det uten tvil mangel på god kniv som er det største irritasjonsmomentet. Her finnes det kniver i alle prisklasser, og den største forskjellen er kvaliteten på selve stålet. På de bedre knivene er det lettere å få kniven skarp, og den holder seg lenger. Selv sverger jeg til en Global kokkekniv G2 på 20 cm. Denne koster ca 700 kroner avhengig av hvor du kjøper den. Ellers er det masse å velge i. Dersom den utvalgte allerede har gode kniver, kan det være en god ide å investere i gode slipeverktøy slik som en slipesten.

Kjøkkenmaskin
For den som ikke har dette, eller som flytter hjemmefra er dette den perfekte gaven. Her finnes selvsagt også mange versjoner. Jeg har klassikeren Kenwood Major, og den holder lenge for meg. Ellers kan du se en oversikt på Matbloggsentralen.

Basis kokebok
Jeg har mange kokebøker, sikkert altfor mange. Dersom du skal ha bare en, vil jeg anbefale en bok som viser det grunnleggende, og som dekker masse. Min favoritt er her den rutete kokeboken til Ingrid Espelid Hovig, eller kanskje familiekokeboka. Den dekker det meste. Ellers er det ekstremt mange fine kokebøker på markedet. Noen av mine favoritter kommer fra Tom Viktor Gausdal og Eyvind Hellstrøm. Ellers er det veldig mye fint til en billig penge på www.amazon.com om man synes det er ok med bøker på engelsk.

Trykkoker
En gammel klassiker som er på vei inn igjen. Sparer tid og tar vare på smak. Finnes i flere prisklasser fra de du finner på Ikea, til fancy flotte utgaver til flere tusen kroner. Jeg har ikke dette selv, men vil anta at man kommer langt med en modell til 1000 lappen.

Støpejernsgryte fra le cruset
For den som er glad i å lage biff burgund og som har sansen for kvalitet er dette den perfekte gaven. Denne står på min liste i år i 4,2 eller 5,3 liters utgave.

Pepperkvern
Pepper skal være nykvernet. Dersom den aktuelle kandidaten ikke har pepperkvern er dette en strålende gave. Invester gjerne i en skikkelig en, de har ofte livstidsgaranti på selve kvernverket

Gavekort
Ja, jeg vet dette er litt kjedelig med dersom du velger ut et sted med omtanke setter det litt ekstra spiss på det. Mathallen har sagt at de kommer med gavekort før jul, ellers kan du kjøpe gavekort på et matkurs. Hva med fisk og skalldyrkurs hos Kulinarisk Akademi?

Abonnement
Hva med et abonnement på det norske matbladet NORD

Olivenolje eller balsamico
Gå på en spesialbutikk og kjøp en olivenolje eller balsamico av topp kvalitet. Prøvesmak gjerne

Rivjern/rasp
Hva med en kvalitetsrasp fra Microplane? Det kunne jeg tenke meg

Ølbryggersett
Hva med et startsett fra Nøgne Ø?

Annet

Er mottageren av den typen som er glad i gadgets, kan du vurdere om du vil investere i en sous vide maskin eller kanskje en spumaflaske.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.