torsdag 12. september 2013

Stekt torsk med mandelpotetpure, rotgrønnsaker og persillesmør

Når jeg var liten lagde mamma med jevne mellomrom "kokt torsk", og det var noe av det beste jeg visste. Nå har jeg lært etter hvert at den ikke var kokt, men trukket på samme måte som at wienerpølser slettes ikke er kokt. Poenget er uansett at torsk er skikkelig godt, og at det er lett å glemme torsken i hverdagen, men i likhet med det meste av fisk er det super hverdagsmat. Hvorfor? Jo, fordi det rett og slett er hurtigmat gitt at du har muligheten til å stoppe på en butikk med noe annet enn frossen fisk. Denne oppskriften er hentet fra "Arne Brimis store kokebok fra Vianvang"  hvor det også er mange andre gode oppskrifter.

Du trenger til fire personer:

 • 1 kg torskeloin/rygg (det går fint med andre deler også, men ekstra stas med et flott ryggstykke
 • Saltlake (10%)
 • Olje og smør til steking
 • 8-10 mandelpoteter
 • salt og pepper
 • 4 gulrøtter i biter
 • 0,5 kålrot i biter
 • en del smør
 • Frisk bladpersille
 1. Legg torskeryggen eller biten i 10% saltlake i 7-8 minutter. Dette gjør at fisken blir fastere når du steker den. Lag saltlake ved å røre ut 100 gram salt i en liter vann.
 2. Kok gulrot og kålrot "al dente". Pass på at det er igjen tilstrekkelig med tyggemotsand. Avkjøl i isvann og sett tilside. Varmes opp igjen i smør med en god neve grovhakket bladpersille ved servering
 3. Kok potetene møre, og ta vare på kokevannet. La potetene stå på lav varme på plata til de er tørre. Hell de så over i en sikt og press dem gjennom med en skje. Ha potetene tilbake i kjelen og spe med kokevannet til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Om ønskelig kan du også bruke melk eller fløte for å få en enda fyldigere potetpure.
 4. Ta fisken ut av vannet, skyll av og tørk den godt. Stek fisken i passe porsjonsstykker i olje på sterk varme med skinnsida ned (om du har en skinnside). Skinnet skal bli sprøtt og godt. Når du ser at fisken har fått hvit farge halvveis opp i kjøttet tar du litt smør i panna og skrur ned til middels varme. 
 5. Stek videre i 2-3 minutter til fisken er ferdig.
 6. Anrett med potetpure, grønnsaker, fisk og litt persillesmør
(beklager bildekvaliteten, men bildet er tatt med mobilkamera)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.