tirsdag 1. oktober 2013

Fårikål - en litt mer interessant versjon

 I og med at jeg har vokste opp som nærmeste nabo til gården til besteforeldrene mine som hadde sau,  har jeg spist min andel sauekjøtt. Jeg hadde en ganske lang periode  hvor jeg syntes sauekjøtt var skikkelig kjedelig, og fårikål toppet listen over retter som jeg tror jeg nok hadde fått en overdose av. Nå skal det sies at det begynner å bli noen år siden jeg ble glad i sau- og lammekjøtt igjen, men fårikål har jeg liksom aldri blitt tilhenger av. Den er rett og slett litt kjedelig. Kokt kjøtt med kål, salt og pepper liksom. Løsningen lå snublende nær. Tiden var kommet for å flytte rosmarinplanten innendørs på grunn av kulda, og da har den en tendens til å dø, og hva var vel da bedre enn å benytte mest mulig av den i en stor gryte med fårikål? Resultatet? Jeg er igjen frelst på fårikål!

Du trenger til fire store porsjoner:

 • 2 kg lammelår i skiver (styr unna mye av det dårlige "fårikåkjøttet" du får kjøpt på tilbud)
 • 1 kålhode
 • 1 rødløk
 • 6-10 fedd hvitløk
 • 5 stilker med rosmarin
 • Svart pepper
 • Salt
 • 5 dl vann
 • eventuelt mel lagene, eller på kjøttet

 1. La kjøttet ligge på benken noen timer før steking slik at det blir romtemperert. Tørk av kjøttet, gni inn litt salt og stek det på høy varme i smør med et par kvister rosmarin i panna.
 2. Legg kjøttet over i en større kjele, og legg kål og løk mellom hvert lag
 3. Skrell hvitløk, grovhakk og legg i gryta sammen med en kvast rosmarin
 4. Hell over vann, og la det småkoke i ca tre timer eller til kjøttet faller fra hverandre
 5. Nytes med mandelpotet og et glass
2 kommentarer:

 1. Ble meget godt :) Kålen smaksettes av rosmarinen. Dette kommer jeg til å lage igjen.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.